Indiens daliter reser sig mot förtrycket

För några år sedan tänkte jag att kastsystemet nog hörde till det förgångna och att Indien idag, med sin snabba utveckling och växande medelklass, inte längre till särskilt hög grad präglas av detta system. Jag tänkte att det nog inte längre kan vara så att människor föds till att bli kloakrengörare. Till att bli oberörbara. Till att förtryckas från att de föds till att de dör. Jag hade fel.

Det var när jag 2007-08 jobbade med ett ungdomsutbyte mellan Indien och Sverige som jag på allvar började intresserade mig för, och lära mig om, kastsystemet och dalitfrågan (daliter är de människor som tidigare kallats ”kastlösa”). Min indiska kollega Maran, som själv är dalitaktivist, fick mig att inse vad kastsystemet innebär. En gång hade han varit hemma i sin by på besök och när han kom tillbaka berättade han för mig att han träffat en gammal klasskamrat. De hade utbytt artighetsfraser och han hade berättat att han var på väg till Sverige. Klasskamraten blev genast intresserad eftersom de som kan åka till Europa eller USA har hög status i Indien. Hon ställde många frågor om hans jobb och Sverige. Sedan ville hon veta i vilken del av byn Maran bor. Det är ett säkert sätt att få reda på vilken kast någon tillhör utan att fråga rakt ut. I Indiens byar bor människor fortfarande uppdelade i olika områden beroende på kasttillhörighet. Maran svarade och klasskamraten förstod på svaret att han är dalit. Utan att säga något mer vände hon på klacken och gick därifrån. En vardagssituation. En alldaglig händelse. Som händer Indiens daliter om och om igen, dag efter dag.

Kastsystemet delar in människor i fyra olika huvudgrupper. Brahminerna är den högst stående gruppen och anses komma från guds panna. Kshatriya, är den näst högsta gruppen och anses komma från guds axlar. Vaishyas sägs komma från guds höfter och shudras, arbetarna, kommer från fötterna. Indiens daliter, däremot, anses inte komma från gud. De står under, utanför hela systemet. Varje grupp: brahminer, kshatriyas, vaishyas, shudras och också daliter, är indelade i många, många undergrupper, så kallade kaster, som har specifika yrken. Människor föds in i en kast och kan aldrig byta eller ta sig ur sin kast. De olika dalitkasterna har yrken som har lägst status i samhället och som anses smutsiga, som att städa toaletter, rengöra kloaker, tvätta kläder, sopa gator mm.

Eftersom daliterna står under systemet har de ansetts vara oberörbara. Oberörbar – smaka på ordet. Icke berörbar. En människa som inte kan, inte bör, inte ska beröras. Indiska konstitutionen förbjöd oberörbarhet 1950. Ca 200 miljoner människor lever dock fortfarande i en verklighet där de dagligen blir stämplade som oberörbara. Indiens daliter är förtryckta av ett system de inte kan ta sig ur. De föds in i en ordning där de anses smutsiga, förorenade. Ett av de tydligaste exemplen är att det fortfarande är vanligt att daliter serveras te i metallmuggar medan människor från de övre kasterna dricker sitt te i glas. Annars riskerar de högre kasterna att röra vid något som daliter rört vid. Att röra vid de oberörbara.

Velan är en man i fyrtioårsåldern som jobbar på en av Svalornas samarbetsorganisationer. Han är själv dalit. Han berättade för mig att han har en god vän som är brahmin. De träffas, tar i hand och umgås. Efter det är Velan övertygad om att hans vän genomgår en reningsritual när han kommer hem. Alla brahminer har en länk runt halsen. Efter att de tagit i en dalit tar de av sig länken och tvättar sig. När de tar på sig länken har de blivit renade. Daliter däremot kan aldrig tvätta sig rena. De föds och dör förorenade.

Snart sextio år efter att den indiska konstitutionen förbjöd oberörbarhet fortsätter systemet prägla människors medvetande. Men motståndet växer bland daliter som vägrar finna sig i detta. De anmäler brott och diskriminering. De protesterar och demonstrerar. Som en konsekvens har våldet mot daliter ökat. Motsättningarna mellan högkastiga hinduer och daliter trappas upp. Kanske är det så att utveckling innebär konflikter. Kanske är de högkastigas ökade våld ett tecken på att de sakta håller på att förlora makt. Jag hoppas det. Det är dags att det land som kallas världens största demokrati utrotar ett apartheidsystem där en femtedel av befolkningen stämplas som förorenade.

Indiens_daliter_reser_sig1Dalit eller inte dalit?

Indiens_daliter_reser_sig2Kurs för daliter om deras rättigheter. Här rollspel om daliters möjligheter att driva diskrimineringsfall.

Indiens_daliter_reser_sig4Rollspel om ett dalitbarn som inte får följa med hem till sin vän som är högkastig.

Indiens_daliter_reser_sig3Kursen avslutas med vilka strategier som finns för förändring!

2 Responses to “Indiens daliter reser sig mot förtrycket”

  1. maria says:

    tack.

  2. Jessika says:

    Hej!

    Vad otroligt bra du skriver! Du gör svåra frågor enkla och fattbara! Ta hand om dig! Kram!

Leave a Reply