Indiens miljöminister – inte som andra eller precis som andra?

Det sägs att han är den första ministern som sovit över i en liten by som Kotagiri. Det sägs att han håller det han lovar. Det sägs att han inte är som andra ministrar.

När Indiens miljöminister Jairam Ramesh klev ur bilen åtföljd av sina beväpnade vakter i Kotagiri i Nilgirisbergen i västra Tamil Nadu, hade han allas blickar på sig. Deltagarna på Save the Western Ghats-mötet var förväntansfulla. Nu skulle ris och ros delas ut till landets miljö- och skogsminister.

En dryg vecka före mötet i Kotagiri fattade ministern ett i miljörörelsen efterlängtat och överraskande beslut. Han stoppade införandet av genmodifierad aubergine. I Indien infördes genmodifierad bomull för ett antal år sedan och aubergine, som äts av en stor del av befolkningen, även de relativt fattiga, stod på tur som den första grönsaken. Den sociala rörelsen och miljörörelsen har protesterat intensivt. De menar att konsekvenserna för miljön och människors hälsa inte är tillräckligt utredda och därmed riskerar införandet att få katastrofala följder. De lyckades påverka flera delstatsledare och så småningom även miljöministern. Halvt på skämt och halvt på allvar konstaterade han att det nog är många som jobbar dygnet runt för att få honom avsatt efter detta. Företagen som jobbar med genmodifiering har en mycket stark lobby.

På Save the Western Ghats-mötet möttes forskare, journalister, organisationer och aktivister som alla jobbar för att rädda bergskedjan Western Ghats från miljöförstöring, skogsskövling och exploatering. Western Ghats sträcker sig från södra spetsen av Indien till Mumbai på västkusten. Deltagarna hade viktiga budskap till ministern. Turistparadiset Goa är så förstört av företag som exploaterar naturresurser att miljön där alltmera liknar Grand Canyon. Regeringen har stoppat ytterst få av företagens ansökningar om att få exploatera delstatens naturresurser. Skogarna i Western Ghats skövlas. I takt med det drivs vilda djur, som elefanter och tigrar, ut ur skogarna vilket leder till konflikter mellan djur och människor. Ursprungsfolken i bergen upplever sin existens hotad av miljöförstöringarna.

Miljöministern lyssnade och gav intryck av att ta till sig det som sades. På plats genomförde han ett av rörelsens krav genom att deklarera Western Ghats som en ”ecological sensitive area”. På vissa punkter var han dock ganska lik andra ministrar. Han menade att ”miljölobbyn” borde bli mer utvecklingsorienterad och ta hänsyn till de nya ekonomiska förväntningar och drömmar människor i Indien har. För de som jobbar med människor som tvångsförflyttas på grund av regeringens ”utvecklingsprojekt” (såsom dammbyggen och nya industrier), med ursprungsfolk som ser sina liv hotade eller med offer för klimatförändringarna är frågan inte huruvida de är för eller mot utveckling. Det handlar om vilken slags utveckling och kanske ännu viktigare: utveckling för vem?

Miljörörelsen gör nog klokt i att inte ha allt för stora förhoppningar på ministern när han, som så många andra, är fast i ett ensidigt ekonomiskt utvecklingstänk. Samtidigt kan det finnas en del att vinna på ett försiktigt samarbete med en minister som trots allt vågar fatta en del radikala beslut när det väl gäller.

Inte_som_alla_andra1Indiens miljöminister Jairam Ramesh.

Inte_som_alla_andra2Ramesh diskuterar den nya myndighet som ska skydda Western Ghats med Pratim Roy, som jobbar på organisationen Keystone, en av Svalornas samarbetsorganisationer.

Inte_som_alla_andra3Western Ghats – värda att räddas!

Inte_som_alla_andra4Deltagare i demonstration för att skydda Western Ghats undan miljöförstöring.

One Response to “Indiens miljöminister – inte som andra eller precis som andra?”

  1. Tobias says:

    Coolt att du fick vara med på ett sådant möte!

Leave a Reply