Archive for September, 2010

Selvis vadas

Saturday, September 25th, 2010

Selvi och jag tränger ihop oss på golvet i den lilla affären. Hon är entusiastisk och tar sin roll som min matlagningslärare på stort allvar. Jag är en lika dedikerad elev. Nu ska jag få lära mig att göra vadas – indiska linsbiffar.

½ kg daal (gula eller röda linser) har legat i blöt i två timmar. Det var två år sedan jag för första gången besökte Dalitkvarteret i utkanten av staden Kilpenathur i norra Tamil Nadu. Det var också då jag första gången träffade Selvi.

Selvis_vadas1aSelvi börjar med att mosa linserna i en stenmortel, men försäkrar att det går lika bra med en elektriskt mixer för dem som kan köpa en sådan. Sådana möjligheter har inte Selvi. Ingredienserna till linsbiffarna kostar 50 rupier. Av detta gör hon 60 vadas som hon säljer i sin affär för 1 rupie styck. Vinsten är alltså 10 rupier, som är knappt 2 kronor. Det, tillsammans med inkomsten från kex, schampo och cigaretter som hon också säljer, räcker precis för att hon ska kunna köpa några lökar och tomater och ge sina tre barn mat för dagen.

.
Selvis_vadas2aVi skivar sedan ½ kg lök. Jag får lära mig en ny teknik där jag håller fast kniven mellan tårna med den vassa sidan uppåt. Tårarna rinner efter en stund. I våras dog Selvis man. Jag besökte byn två veckor efter det och tog del av kvinnornas sorgeritualer. De satt i en ring och jämrade sig. Selvi stod en bit ifrån och tittade på ett foto av sin man. Samlad men med blanka ögon.

Selvis_vadas3aVi blandar löken med bladen från flera rejäla knippen currykvistar och ett par gröna chilifrukter. Detta mortlar vi så att saften från löken utsöndras. Selvi berättar att vi också kan lägga till vitlök och koriander för att få mer smak. Hon blandar lökröran och linserna med ena handen och tillsätter några teskedar salt. Eftersom Selvi är Dalit vill människor från högre kaster inte köpa hennes vadas. De vill inte komma i kontakt med något hon eller någon annan Dalit lagat eller tagit i. Detta gör att kundkretsen är begränsad till familjen, släktingarna och grannarna från samma Dalitgrupp.

Selvi hettar upp olja för att fritera linsbiffarna och jag formar dem till små plättar och stoppar ner dem i den heta oljan. Innan brukade Selvis man forma biffarna medan Selvi friterade dem. Numera får Selvi göra sina vadas själv. Hon är fattig, kvinna, Dalit och änka. Men Selvi är en person som det lyser om. Som gör vad hon kan och lite till av de förutsättningar hon fått. För några månader sedan startade hon den lilla affären för att utöka verksamheten som hade börjat i hennes hem. Hennes vadas har rykande åtgång. Selvi är okuvlig – ett av de vackraste ord jag vet – och hon lagar de godaste linsbiffarna i världen. Testa själva!

Selvis_vadas5c

Selvis_vadas6

Ris, ris, ris – och varför de indiska bönderna tar livet av sig

Tuesday, September 14th, 2010

Jag sitter på en bastmatta med benen i kors och ser kvinnan i huset ösa upp ris på mitt bananblad som fungerar som tallrik.
- Podom, podom, säger jag och håller upp handen för att hindra henne från att ge mig ännu en slev. Det räcker!
Hon tittar missnöjt på mig och försöker åtskilliga gånger fylla på mer. Jag kämpar för att få i mig min portion, som knappt är en fjärdedel så stor som de andra i sällskapets, och tänker tillbaka på när jag gick dubbelvikt på ett risfält och hjälpte till att sätta risplantor. Riset2aMed vatten till anklarna gjorde jag mitt bästa för att sätta dem i raka rader. Där, på risfältet, kändes det som att jag kom så nära det indiska man kan komma. På tamil, språket som talas i delstaten Tamil Nadu där jag bor, används orden för ris och mat ofta synonymt, vilket ytterligare förstärkte min bild av Indien som risets land.

Men efter att ha jobbat nära organisationer som arbetar med jordbruk, miljö och matsuveränitet för marginaliserade grupper har jag alltmer förstått att riset inte alls är ett så naturligt inslag i det indiska samhället som jag först trodde. Och att det finns många skäl att ifrågasätta risets ställning och betydelse.

Indien är ett jordbruksland där en majoritet försörjer sig som bönder. De flesta av dessa är fattiga och har inte råd med bevattning. De är helt beroende av regnet som ofta kommer oregelbundet och ibland uteblir helt, som en följd av klimatförändringarna. Traditionellt har dessa bönder, framför allt Daliter (tidigare kallade kastlösa) och Adivasis (ursprungsfolk) odlat millets, som är ett samlingsnamn för olika hirssorter och sorgum. Det finns flera fördelar med millets i jämförelse med ris. Millets är grödor som står emot torka och skadedjur betydigt bättre än ris. Detta känner fattiga bönder till sedan länge och de har utvecklat komplicerade system för hur olika milletssorter ska odlas tillsammans för att stå emot sjukdomar och skadedjur, ha så liten vattenåtgång som möjligt och öka skördarna.

Riset4aFram till 1960-talet dominerade millets det indiska jordbrukslandskapet. Då inleddes den gröna revolutionen vars intention var att minska svälten i Indien. Med hjälp av subventioner uppmanades Indiens bönder att gå över till att odla ris och vete. Istället för att odla sju, åtta grödor började de flesta bönder odla endast en eller två. Än idag är det betydligt mer lönsamt att odla ris och vete än att odla millets. Det utbredda matdistributionssystemet, som förser indier som lever under fattigdomsgränsen (vilket beräknas vara nästan halva befolkningen) med kraftigt subventionerad mat, innehåller framför allt ris och vete. Detta gynnar risbönderna och säkerställer ris som huvudkost även bland Indiens fattiga.

Riset har tidigare varit de rikas gröda. Det har gett status att äta ris medan millets har setts som de fattigas mat. Att bjuda någon på millets är som att säga att man inte har råd med något bättre. Ju mer processat riset är, desto bättre. Ju vitare det är, desto bättre. Att försöka höja sin status är en orsak till att även fattiga gärna överger millets till förmån för ris.

Jag har många gånger sett människor på landsbygden äta tallrik efter tallrik med ris, ofta med buljong (”peppar water”). Samtidigt har jag sett de karaktäristiska dragen för undernäring bland barnen i byarna. Knotorna som sticker ut på knäna. De runda magarna. 43 procent av barnen under fem år är undernärda. Många har mat på bordet – eller rättare sagt: de har ris på bordet. Men ris är inte särskilt nyttigt. Det ger dem helt enkelt inte tillräckligt med näring. För några veckor sedan deltog jag på en hälsodag om diabetes på landsbygden utanför Trichy där jag bor. Diabetes ökar lavinartat i Indien. Det är inte helt klarlagt vad det beror på, men den ensidiga kosten är sannolikt en orsak och nu rekommenderar läkarna sina patienter att byta ut ris mot millets. Detta är något som sannolikt även skulle minska undernäringen bland Indiens fattiga.

Det här är inte i första hand en text om vilken mat människor stoppar i sig eller borde stoppa i sig. Det handlar om makt. Än en gång. Riset slog på några årtionden igenom som den dominerande grödan och sades av experter vara lösningen på Indiens problem. Men de som definierades som experter var forskare och vetenskapsmän och inte de Daliter och Adivasis som känner sina torra jordar bättre än någon annan. Om vi lyssnar på dem får vi veta att de bekämpningsmedel de tvingas köpa för att hålla skadedjur borta från riset och vetet inte bara skadar deras hälsa utan försätter dem också i skuldfällor. Detta anses vara den främsta orsaken till att över 100 000 bönder på den indiska landsbygden har tagit livet av sig de senaste åren. Vi får också veta att bönderna numera måste köpa fröer av storföretag som patenterar frösorterna och skapar fröer som bara kan odlas ett år. Detta för att tvinga bönderna att köpa nya fröer varje år och på så sätt tjäna mer pengar. Om vi lyssnar får vi också veta att risfältens stillastående vatten avger metan som är en växthusgas. Risfälten står för en stor del av Indiens växthusutsläpp, som orsakar klimatförändringar som i sin tur slår hårdast mot just de fattiga bönder som mer eller mindre tvingats att överge de mer klimatvänliga millets-grödorna till förmån för riset. Det finns en tragisk ironi i det hela.

Trots den dystra bilden är det inte för sent. Runt om i Indien byggs återigen fröbanker upp där Dalitkvinnor byter milletsfröer med varandra, där Adivasi-grupper delar med sig av de milletsfröer de lyckats bevara och där fattiga människor tar makten över sin matproduktion.
- Det här är en ovanlig milletssort som jag fick från en Adivasi-grupp i bergen, berättar Velan, från en av Svalornas partnerorganisationer när han visar runt på sin ekologiska modellgård.
Människor i Indien börjar få upp ögonen för vikten av att slå in på en annan väg. Det sker i elfte timmen, så låt oss lära läxan en gång för alla. Makten att definiera ett problem och dess lösningar är kanske den viktigaste formen av makt. Nästa gång kanske vi kan lyssna på de verkliga experterna från början.

Riset3Fröbank

Riset5Risfält

RisetBesprutning av risfält

Riset6Milletsmåltid

Genom klyftornas Bangalore

Friday, September 3rd, 2010

För några dagar sedan besökte jag Bangalore, staden som beskrivs som en av de mest moderna i Indien. IT-staden. Shopping-staden. Staden där caféer, nattklubbar och exklusiva klädaffärer slåss om medel- och överklassens uppmärksamhet. Väl i Bangalore ville jag passa på att unna mig lite av det goda. Jag åkte till ett av stans spa. Det visade sig inte helt förvånande ligga i ett av de rikare områdena i staden. Hotellet bredvid var bland de lyxigaste jag sett. Villorna omgavs av höga murar och vaktposteringar.

När autorickshawn stannade vid ett rödljus på väg därifrån såg jag en gammal man med kryckor hoppa runt bland bilarna i hopp om att få några mynt. Lite längre bort kryssade en kvinna med ett barn på höften fram mellan lastbilar och autorickshaws. Hon knackade på bilrutorna och pekade på munnen och sedan på sitt barn. En liten pojke på kanske sju år höll några leksaksflygplan i handen och sprang så fort benen bar honom bredvid en buss. Troligen hoppades han att någon av passagerarna skulle köpa ett plan av honom när bussen stannade. Jag hoppades att han fick leka lite med de plan han inte lyckats sälja när han kom hem på kvällen. Om han har något hem att komma hem till vill säga.

Bangalore är inte bara en av Indiens mest moderna och välmående megastäder. Det är också en stad med gigantiska klyftor. Under mina dagar i Bangalore kunde jag varje dag läsa i tidningarna om den tragedi som nyligen avslöjats på ett av stadens härbärgen för hemlösa. Under den senaste tiden har tiotals hemlösa människor dött där utan att någon kan ge en förklaring. Kropparna är brända och ingen vet dödsorsaken. Personalen menar att de var sjuka. De som nu besökt härbärget beskriver det som ett fängelse där människor bodde på varandra under mycket prekära hygieniska förhållanden. Någon jag pratar med nämner organhandel som möjlig orsak.

När jag pratar med Mr Selva som jobbar på en organisation som mobiliserar sluminvånarna i Bangalore får jag en annan bild av staden än den som vanligtvis presenteras. Stadens ledning menar att ca 10% av stadens befolkning bor i slumområden. Selva förklarar att det är missvisande siffror. Om man räknar in alla familjer som bor i ett enda rum utan kök och toalett är siffran 51%. Till det kommer stadens 17 000 hemlösa. Trots att mer än halva Bangalores befolkning lever i urban fattigdom har stadens ledning ännu inte allokerat några pengar direkt till de fattigaste områdena. Istället satsar man på infrastruktur och nya shoppingcentras i de rika områdena. Och på Volvo-bussar köpta med lån av svenska regeringen (för biståndspengar?) som nu går tomma eftersom de är så dyra att en majoritet inte har råd med biljetterna.

När jag reser genom det rika och det fattiga Bangalore slår det mig att den så kallade tripple-down-effekten, som ska göra att smulorna från den ekonomiska tillväxten i ett kapitalistiskt system även kommer de fattigaste till del, inte visat sig särskilt effektiv. Visst växer medelklassen och människor tar sig ur fattigdom. Men de strukturer som håller fattiga i fattigdom finns kvar. Jag tänker på det Selva sa innan jag lämnade hans kontor:
- Glöm inte att fattigdom och problemen i slumområdena inte handlar om fysiska förhållanden som att ha ett hus. Det handlar om diskriminering.

Jag kommer än en gång tillbaka till makt.

Genom_klyfornas_Bangalore1En bild av Bangalore.

Genom_klyftornas_Bangalore2En annan bild av Bangalore.