Archive for November, 2010

Arundhati och de två Indien

Friday, November 26th, 2010

Sedan jag läste den indiska författaren Arundhati Roys roman ”De små tingens gud” har jag förtrollats av hennes språk, fascinerats av hennes välformulerade beskrivningar av orättvisor och beundrat hennes mod. Hennes ställningstagande i allt fler kontroversiella frågor har gjort henne mindre och mindre omtyckt av den indiska medel- och överklassen. För några veckor sedan yttrade hon orden som inte bara gjort henne hatad utan också hotat att ställa henne inför rätta och sätta henne i fängelse. Vad är det då som är så hotfullt och farligt att det inte får sägas i denna världens största demokrati? Jo, det är orden: ”Kashmir is not an integral part of India. That is a historical fact.”

Kashmirierana utkämpar en kamp om självständighet. Det finns de som vill tillhöra Pakistan och det finns de som vill tillhöra Indien, men en majoritet tros vilja ha azadi – frihet och självständighet. En halv miljon indiska soldater finns i Kashmir för att se till att det inte blir så. Soldater som anklagas för dagliga övergrepp och kränkningar av civilbefolkningen. Som gör att unga kashmiriers rop för azadi på gatorna ekar ännu högre.

Men det här är naturligtvis inte bara en fråga om Kashmir utan också om yttrandefrihet. Den yttrandefrihet Roy använder, hotar det Indien hon så konsekvent kritiserar. För det som blir tydligt i allt detta är att det finns två Indien. Det första Indien är det land där medel- och överklassen njuter av den ekonomiska tillväxten och firar demokratin. Där finns arbetstillfällen, bostäder och all tänkbar underhållning. Det andra Indien är Daliternas, ursprungsbefolkningens, muslimernas och andra minoritetsgruppers Indien. Det är ett Indien där barnen går och lägger sig hungriga om kvällen och där familjer körs bort från sina hem för att bereda plats för det första Indiens utvecklingsprojekt.

Roy nöjer sig inte med att sympatisera med, och skriva om, det andra Indien. Hon kritiserar det första Indien för att orsaka de orättvisor människor i det andra Indien utsätts för. Hon beskriver sambanden – hur det första Indien avnjuter sina rikedomar på bekostnad av det andra Indien.

Dessa samband har Roy avslöjat när hon vandrat med maoisterna, vilket resulterade i den mycket omdebatterade texten ”Walking with the comrades”, där hon beskriver hur de flesta som rekryteras till maoisterna är fattiga ursprungsfolk som gör det i ett desperat försök att skydda sina liv från en stat som bara förtryckt och diskriminerat dem. Hon har också gjort det när hon levt med människorna i Narmadarörelsen som i ett kvarts sekel kämpat mot dammbyggena i Narmadadalen, eftersom de leder till att miljoner människor tvångsförflyttas. Och hon har också, kanske tydligare än någon annan, gjort det när hon kritiserat den hindunationalistiska delstatsregeringen i Gujarat för massmorden på muslimer 2002.

Arundhati Roy är en nagel i ögat på alla de som säger ”men utvecklingen går ju ändå framåt i Indien”. För utveckling kan inte, bör inte och ska inte skapas för ett fåtal på andras bekostnad. Vi behöver inte köpa det konceptet av utveckling. Det första Indien vill blunda och glömma bort att det andra Indien finns. Roy låter dem inte göra det. Jag tror att det är därför hon är så hatad just nu. Frågan är om det första Indien verkligen är så rädd för det Roy har att säga att de offrar även yttrandefriheten, och sätter henne bakom galler, för att få slippa höra.

Läs Arundhati Roys uttalande efter att diskussionerna bröt ut här.

Där mina sanningar blev mindre sanna

Sunday, November 21st, 2010

Även om jag ofta hamnar i helt nya sammanhang brukar det, mitt i allt nya och främmande, oftast finnas något att hänga upp tankarna på. Människor jag delar perspektiv eller ideologi med. Gemensamma idéer och mål. Liknande analyser. När jag besöker vangujjarerna, nomadfolket i Himalayas skogar, finns inget sådant. Ingen igenkänning. Inget bekant.

Några äldre vangujjarmän med vita mössor och långa skägg kommer fram till oss. De hälsar varmt på Manto från vår samarbetsorganisation. De tittar knappt på mig. Ska jag tycka att det är sunt och bra att de struntar i mig – vit och från en biståndsorganisation – eller ska jag tänka att det representerar ett patriarkalt tänk som jag inte ställer upp på?

Jag blir fortsatt mer eller mindre ignorerad tills den äldste och mest respekterade vangujjaren börjar skämta med mig. Han gör det med samma stolta min och samma sträckta rygg som innan. Jag vet inte hur jag ska tolka det hela. Jag är i ett sammanhang där jag inte fattar någonting. Det som spelar roll är hur bufflarna mår. Om det finns tillräckligt med bete åt djuren. När de ske ge sig iväg på sina vandringar i skogen. Det jag kan: läsa, skriva, blogga, skriva projektplaner och hantera budgetar, har ingen betydelse här. Min familj äger inga bufflar.

På kvällen höjs rösterna runt elden. Två män verkar vara osams. Jag försöker förstå vad konflikten handlar om. Kanske politik? Eller en familjetvist? Nej, det visar sig att den ena mannen anklagar den andra för att ha låtit sina bufflar äta av de träd som är tilldelade den första mannens bufflar. Det är viktigt. Det spelar roll.

Jag har svårt att beskriva och tolka vangujjarerna. Ska jag tänka att de är jämställda för att det verkar gå lätt för unga kvinnor att skilja sig från män de inte vill leva med eller ojämställda för att kvinnorna inte deltar på mötena där viktiga beslut fattas? Ska jag tänka att de är rika för att de äger flockar av bufflar eller fattiga för att de inte har några prylar? Ska jag tänka att de är bildade för att de besitter en enorm kunskap om naturen eller obildade för att de inte kan skriva sina namn?

Jag heter Kristin. Jag har inga bufflar. Jag förstår ingenting. Och jag har nog aldrig varit med om någonting så nyttigt.

Dar_mina_sanningar_blev_mindre_sanna2

Dar_mina_sanningar_blev_mindre_sanna3

Dar_mina_sanningar_blev_mindre_sanna4

Dar_mina_sanningar_blev_mindre_sanna1