Archive for March, 2010

Det finns företag och företag

Wednesday, March 31st, 2010

Jag hade tackat ja till att hålla tal om socialt entreprenörskap och Corporate Social Responsibility (CSR) på Centre for Women’s studies i Trichy. När jag väl stod inför publiken blev jag nervös. Jag hade inte förberett mig på att få tala precis före två män från relativt stora företag i Trichy, som precis innan hade berättat att deras företag inte hade några som helst negativa sociala inverkningar och att de minsann hade byggt en skola åt fattiga barn. Jag hade inte förberett mig på att det skulle vara så lite kritik i atmosfären.

Det är dumt att ändra sitt tal i sista sekund så jag höll talet såsom jag hade förberett. I första delen berättade jag om storföretagens framfart i Indien. Jag berättade om hur Vedanta vill påbörja borrning efter bauxit i bergen i Orissa trots att området är skyddat och trots att tusentals adivasis (ursprungsfolk) är beroende av skogarna för sina livsuppehällen, för sin identitet, för sin existens. Jag berättade om hur Coca-Cola etablerat fabriker som pumpar upp vatten och gör att grundvattennivån i många områden sjunkit från 15 meter till 150 meter. För att göra en liter Coca-Cola går det åt nio liter vatten. Befolkningen i en by i Kerala där Coca-Cola har en fabrik gör tålmodigt motstånd, för där har de inte längre rent vatten att dricka. De fattiga barnen i området dricker inte Coca-Cola, det har de inte råd med. Numera dricker de inte heller rent vatten. Jag berättade om Union Carbide, ägare till konstgödsel-fabriken i Bhopal som en natt 1984 började läcka ut farliga gaser. Ingen vet hur många som dog den natten och veckorna därefter. En gissning är 10-15 000 människor. En halv miljon människor skadades och minst 120 000 människor lider av olyckan än idag. Ingen har tagit sitt ansvar för det som hände. Ägarna till fabriken har inte ens bemödat sig att ta bort de farliga gifter som dumpats utanför den nedstängda fabriken, vilket gör att vattnet fortsätter att förorenas.

Det finns goda skäl att vara skeptisk mot företag. Står det inte i ekonomiboken att ett företags enda syfte är att gå med vinst? Detta i kombination med ett kapitalistiskt system där få tjänar och många jobbar, möjliggör för företag som Vedanta, Coca-Cola och Union Carbide.

Men jag stannade inte där i mitt tal. Det hade varit för enkelt (och inte riktigt passat in på temat). Alla företag är inte onda. Det finns företag vars enda syfte INTE är att tjäna pengar. Ekonomiboken hade fel. Martins ickevåldsföretag vill inte bara tjäna pengar. Affären som säljer ekorättvisa unisexbarnkläder vill inte bara tjäna pengar. Alvines dataföretag som jobbar för att servrarna ska drivas på förnyelsebar energi och som säger nej till kunder som samarbetar med Migrationsverket vill inte bara tjäna pengar. De är alla sociala entreprenörer – människor som använder en del av den privata sfärens strategier och metoder för att verka för ett bättre samhälle. I like!

Efter att ha varit på seminariet på Centre for Women’s studies känner jag att det är mer komplicerat med CSR. Herrarna från företagen höll låda i timmar och visade mängder av power-point-bilder över skolor de byggt och matpaket de delat ut som en del av CSR. Jag är skeptisk mot när företag som Coca-Cola stoltserar med Code of Conduct och CSR, så länge de inte hanterar det faktum att människorna i byarna där deras fabriker ligger inte längre har tillgång till rent vatten. Jag är också skeptisk till att företag ska bedriva någon slags välgörenhet, som verkar vara trenden här. När företag, som helt saknar kunskap om utvecklingsfrågor och förändringsarbete, bedriver socialt arbete är det rent av farligt och kontraproduktivt. Kommer människorna i byarna där de tillhandahåller skola eller sjukvård, anmäla dem om de förgiftar dricksvattnet?

Alla företag har inte som enda syfte att tjäna pengar. De som har det, bör vi vara efter som iglar tills de slutar ha det.

Foretag_och_foretagKvinnor demonstrerar för att företaget som nu äger Union Carbide ska hållas ansvariga för olyckan i Bhopal 1984. Fotot kommer från www.flickr.com/photos/therebel68/231583728/

Cricket, Bollywood & hindunationalister

Sunday, March 14th, 2010

Indiens mest omtalade film just nu är My name is Khan. Den utspelar sig i USA och handlar om en muslimsk man med indiska rötter. Att leva som muslim i USA ett ämne som är både aktuellt och som berör. Men det är inte därför den blivit så omtalad. Det första skälet är att två av Bollywoods mest kända filmstjärnor möts i filmen, en av dem Shah Rukh Khan. Det andra skälet är mer intressant – och tragiskt.

För några månader sedan utsåg Indian Premier League sina lag i cricket. Inga spelare från ärkefienden Pakistan valdes ut. Shah Rukh Khan, en av skådespelarna i My name is Khan, uttalade sitt missnöje över detta eftersom han inte tyckte att pakistanska cricketspelare ska lida för konflikten mellan Indien och Pakistan. Han vände sig emot den inofficiella bojkotten av pakistanska spelare.

En av de mest extrema hindunationalistiska grupperna i Indien, Shiv Sena, blev rasande och har sedan dess hotat att utföra attentat mot biografer som visar My name is Khan, vilket är de flesta i landet. På premiären fanns poliser utplacerade på biograferna för att garantera besökarnas säkerhet.

På premiären i Mumbai strömmade människor till biosalongerna, trots att många trodde att salongerna skulle stå tomma. Hela historien visar hur känslig konflikten mellan Indien och Pakistan är och hur farligt det kan vara att inte hata fienden tillräckligt mycket. Den visar också hur människor, kanske i ren protest, gick till biosalongerna för att visa sitt stöd för Khan och sitt missnöje över hindunationalisternas alltmer våldsamma metoder.

Cricket_bollywood_hindunationalister

Indiens miljöminister – inte som andra eller precis som andra?

Saturday, March 6th, 2010

Det sägs att han är den första ministern som sovit över i en liten by som Kotagiri. Det sägs att han håller det han lovar. Det sägs att han inte är som andra ministrar.

När Indiens miljöminister Jairam Ramesh klev ur bilen åtföljd av sina beväpnade vakter i Kotagiri i Nilgirisbergen i västra Tamil Nadu, hade han allas blickar på sig. Deltagarna på Save the Western Ghats-mötet var förväntansfulla. Nu skulle ris och ros delas ut till landets miljö- och skogsminister.

En dryg vecka före mötet i Kotagiri fattade ministern ett i miljörörelsen efterlängtat och överraskande beslut. Han stoppade införandet av genmodifierad aubergine. I Indien infördes genmodifierad bomull för ett antal år sedan och aubergine, som äts av en stor del av befolkningen, även de relativt fattiga, stod på tur som den första grönsaken. Den sociala rörelsen och miljörörelsen har protesterat intensivt. De menar att konsekvenserna för miljön och människors hälsa inte är tillräckligt utredda och därmed riskerar införandet att få katastrofala följder. De lyckades påverka flera delstatsledare och så småningom även miljöministern. Halvt på skämt och halvt på allvar konstaterade han att det nog är många som jobbar dygnet runt för att få honom avsatt efter detta. Företagen som jobbar med genmodifiering har en mycket stark lobby.

På Save the Western Ghats-mötet möttes forskare, journalister, organisationer och aktivister som alla jobbar för att rädda bergskedjan Western Ghats från miljöförstöring, skogsskövling och exploatering. Western Ghats sträcker sig från södra spetsen av Indien till Mumbai på västkusten. Deltagarna hade viktiga budskap till ministern. Turistparadiset Goa är så förstört av företag som exploaterar naturresurser att miljön där alltmera liknar Grand Canyon. Regeringen har stoppat ytterst få av företagens ansökningar om att få exploatera delstatens naturresurser. Skogarna i Western Ghats skövlas. I takt med det drivs vilda djur, som elefanter och tigrar, ut ur skogarna vilket leder till konflikter mellan djur och människor. Ursprungsfolken i bergen upplever sin existens hotad av miljöförstöringarna.

Miljöministern lyssnade och gav intryck av att ta till sig det som sades. På plats genomförde han ett av rörelsens krav genom att deklarera Western Ghats som en ”ecological sensitive area”. På vissa punkter var han dock ganska lik andra ministrar. Han menade att ”miljölobbyn” borde bli mer utvecklingsorienterad och ta hänsyn till de nya ekonomiska förväntningar och drömmar människor i Indien har. För de som jobbar med människor som tvångsförflyttas på grund av regeringens ”utvecklingsprojekt” (såsom dammbyggen och nya industrier), med ursprungsfolk som ser sina liv hotade eller med offer för klimatförändringarna är frågan inte huruvida de är för eller mot utveckling. Det handlar om vilken slags utveckling och kanske ännu viktigare: utveckling för vem?

Miljörörelsen gör nog klokt i att inte ha allt för stora förhoppningar på ministern när han, som så många andra, är fast i ett ensidigt ekonomiskt utvecklingstänk. Samtidigt kan det finnas en del att vinna på ett försiktigt samarbete med en minister som trots allt vågar fatta en del radikala beslut när det väl gäller.

Inte_som_alla_andra1Indiens miljöminister Jairam Ramesh.

Inte_som_alla_andra2Ramesh diskuterar den nya myndighet som ska skydda Western Ghats med Pratim Roy, som jobbar på organisationen Keystone, en av Svalornas samarbetsorganisationer.

Inte_som_alla_andra3Western Ghats – värda att räddas!

Inte_som_alla_andra4Deltagare i demonstration för att skydda Western Ghats undan miljöförstöring.